Gezond door werken


"Stress hoort bij het leven", en "Onder druk presteer ik goed". Op de vraag: "Hoe gaat het met je?" wordt dan ook vaak beantwoord met: "Ja, druk hè". Je gaat bijna denken dat er geen leven meer is zonder drukte. Niet alleen op ons werk, maar ook in onze vrije tijd.

We willen van alles veel, snel en eisen de beste kwaliteit. Signalen van vermoeidheid of hoofdpijn worden vaak als vervelend ervaren en worden soms niet serieus genomen. Een vakantie doet toch wonderen? Het lichaam geeft echter aan dat er actie moet worden ondernomen op deze signalen en dat het zo niet langer kan. Herkent u enkele van de volgende signalen? Vermoeidheid, slapeloosheid, hartkloppingen, somberheid, boosheid, geprikkeldheid, angst, verminderde concentratie, vergeetachtigheid, piekeren, veel eten/drinken/roken, druk en heftig praten en argwanend reageren?

Werk en leven moet passen en goed voelen, maar toch kan het spanning oproepen! Tegenover inspanning moet ontspanning staan, maar zo eenvoudig is dit niet. Stress kan het gevolg zijn en stress kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Als een mens te lang stress ervaart of als deze te heftig is, kan dit zeer vervelende gevolgen hebben voor lichaam en geest. Lichamelijk ontstaan er dan jachtige gevoelens, slaapproblemen, maagzweren en hart- en vaatziekten. Geestelijk kan te veel stress verantwoordelijk zijn voor nervositeit, depressie, burn-out en angststoornissen.

Bij het ervaren van stress moet u proberen iets in u zelf of in uw omgeving te veranderen. Meestal gaat dit zonder problemen of met hulp van familie of vrienden, maar soms niet! Professionele hulp is nodig. RemVoorAdvies kan helpen; kort en krachtig
.

Mail bij voorkeur naar remvooradvies@gmail.com of spreek de voicemail in voor informatie en mogelijkheden. Gedurende de sessies wordt de telefoon namelijk niet beantwoord om de sessies niet te verstoren.

(*behandeling in de avond behoort in uitzondering tot de mogelijkheden)

Remon Negenman is lid van het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen), GZ-psycholoog, Registerpsycholoog NIP/Gezondheidszorg.