Hartrevalidatie


Multidisciplinaire hartrevalidatie wordt door een aantal ziekenhuizen op basis van een landelijke richtlijn van de Hartstichting en de Nederlandse Vereniging van Cardiologen toegepast. De hartrevalidatie heeft als doelstelling om nieuwe en / of recidief hart- en vaatziekten te voorkomen. In dit kader volgt een patiënt een revalidatieprogramma.

Het programma bestaat uit 3 delen. Een van de drie delen is de PEP-module (psycho-educatieve preventie). Wanneer cliënten tijdens de hartrevalidatie behoefte hebben aan korte individuele psychologische begeleiding binnen de PEP-module wordt door het Westfriesgasthuis RemVoorAdvies ingeschakeld. Het krijgen van hart- en vaatziekten heeft een grote impact op een mens en zijn of haar omgeving. Je vraagt je af hoe het zo heeft kunnen gebeuren. Mogelijk spelen erfelijke en familiaire factoren een rol. Maar er kan ook sprake zijn van veel opgekropte emoties, boosheid, stress en spanning. Of was u angstig of bent u door het hartinfarct juist angstig geworden? Waren er voorafgaand aan het infarct klachten en heb ik deze gemist? Onder invloed van diverse factoren kan iemand gedurende zijn of haar leven een (ongewenst) leefpatroon hebben ontwikkeld. Tot nu toe heeft deze aanpak altijd voor u geholpen maar mogelijk nu niet meer. Dit maakt iemand onzeker; doe ik het wel goed?

Samen met u onderzoeken wij wat eventueel heeft bijgedragen tot het krijgen van hart- en vaatziekten en wat u zelf eventueel in de toekomst wilt veranderen in gedrag waardoor de kans op een herhaling kleiner wordt en u zich beter en prettiger voelt.

Indien u deelneemt aan de Multidisciplinaire hartrevalidatie wordt u nader geïnformeerd door de coördinatoren van de afdeling hartrevalidatie. Zij zoeken contact met u om het aanbod van hulp en begeleiding met u te bespreken.


Aan deze korte individuele psychologische begeleiding zijn voor u geen kosten verbonden.
Remon Negenman is lid van het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen), GZ-psycholoog, Registerpsycholoog NIP/Gezondheidszorg.